O spravedlivém větru a nespravedlivém kopci

30. 06. 2014 15:06:51
V podnikání je to jako při běhání, někdy vám fouká vítr do zad, někdy proti vám, někdy běžíte do kopce, jindy zase z kopce dolů. Při jednom z posledních výběhů mi to došlo: kopce jsou hrozně nespravedlivé. Jeden by si řekl, že když běžíte do kopce, tak to nevadí, protože potom zase poběžíte dolů a ono se to vyrovná. Stejně tak s větrem, ne? Když běžíte proti větru, tak vás brzdí, ale když běžíte s ním, pomáhá vám. Jenže vítr a kopec jsou úplně jiné. Vítr je spravedlivý, zatímco kopec není.

Když poběžíte chvíli proti větru a potom chvíli s ním, tak vaše výsledná vydaná energie a pravděpodobně také rychlost, čas, tempo nebo cokoli, co se rozhodnete měřit, bude plus mínus odpovídat tomu, jak by to bylo, kdybyste stejnou trať běželi za bezvětří. Vítr je totiž spravedlivý. Jak moc vám pomáhá, když běžíte s ním, tak moc vás brzdí, když běžíte proti němu. S kopcem se to má ale jinak. Když běžíte do kopce, zpomalíte o mnoho víc, než o kolik je člověk schopen zrychlit, když z něj běží dolů. Je to dáno naší fyziologií, která nám neumožňuje ohýbat klouby a svaly tak rychle, když běžíme z kopce. Proto také ti nejúspěšnější běžci v horách jsou ti, co umí dobře běhat především dolů. Kopec prostě není spravedlivý.

Podobně je to i v podnikání. I tady fouká vítr a běháme do kopců. A i tady jsou kopce nespravedlivé. Kopec to je většinou stát. Někde se snaží se nám stavět do cesty a jindy nám to ulehčit. Jenže tyhle efekty, i kdyby byly nominálně stejné, ve výsledku naše tempo zpomalí. Pokud se jednou bude snažit nám v podnikání pomoci, ať už dotacemi, výjimkami nebo třeba umělou zaměstnaností, a potom nás nutit běžet do kopce, kvůli daním, regulacím a restrikcím, celkový efekt bude negativní. Je to proto, že stejně jako nohy nedokážou z kopce tolik zrychlit, podniky nedokážou jednoduše efektivně využít ona „ulehčení“ a podporu státu, zatímco restrikce a regulace na ně dopadají přímo. Takže jak je pro běžce nejvýhodnější běhat po rovině, tak je pro podnikání nejvýhodnější, pokud se stát nesnaží o žádná zlehčování, následovaná překážkami, které pak nutně musí přijít, abychom to mohli zaplatit.

Analogií větru je v podnikání konkurence a tržní prostředí. To je také spravedlivé. Jednou hraje pro vás, když se vám podaří být lepší než konkurence, jindy proti vám, pokud za konkurencí zaostanete. Samozřejmě, na rozdíl od běhání si tady za spoustu věcí může podnikatel sám, takže když je dobrý, může běžet po větru pěkně dlouho.

Ale jak ví každý běžec, běžet po větru, ale do kopce není žádné ulehčení.

Autor: Vítězslav Bican | pondělí 30.6.2014 15:06 | karma článku: 17.39 | přečteno: 2027x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 17 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 11.18 | Přečteno: 212 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 15.82 | Přečteno: 358 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 4.98 | Přečteno: 100 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.80 | Přečteno: 566 | Diskuse
Počet článků 36 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 942

Vítězslav Bican absolvoval Masarykovu univerzitu v oborech filosofie a politologie a Vysokou školu ekonomickou v oboru podniková ekonomika a management. Následně absolvoval také doktorské studium na katedře mikroekonomie VŠE pro obor Ekonomické teorie. Od roku 2007 je výkonným ředitelem jazykové agentury Channel Crossings, kde je jeho hlavní zodpovědností rozvoj společnosti, strategické řízení a finanční management podniku. Od roku 2015 je předsedou Asociace jazykových škol. Volný čas tráví často s běžeckými botami na nohou nebo v horách.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...