Troje Velikonoce

22. 03. 2016 18:06:54
Jak slavíte Velikonoce? A slavíte je vůbec? Na rozdíl od Vánoc je to svátek, za který se kromě věřících nikdo nebije. A přesto ho můžeme "slavit" déle než Vánoce, celé 4 dny v kuse...

Mám s Velikonoci problém. Jako rozenému skeptikovi, navíc vystudovanému filosofovi, mi nebylo nikdy dáno být bezvýhradně věřícím člověkem. No vlastně ani s menšími výhradami to nešlo, ani s většími. Prostě buď věříte, nebo ne. Tečka. Na druhou stranu s Velikonoci se bez debaty pojí pro mne zvláštní atmosféra, se kterou si proto nevím rady. O Vánocích se to lehko schová, tam je všeobecné nadšení tak velké, že vás pohltí, aniž byste chtěli. Nebo vás naopak srazí deprese, které je kolem také dost, není třeba ji ani moc hledat. O Velikonocích to tolik nejde, nepojí se s nimi radost v pravém smyslu slova. Není možné mít z nich ani depku. Tomu se Velikonoce tak nějak z podstaty brání. I přesto je můžeme ale strávit trojím způsobem: jako věřící, jako ateisté nebo jako konzumeristé.

Věřící to mají snadné, Velikonoce jsou pro ně hlavním svátkem. O Vánocích je to fajn, ale teprve Velikonoce dávají smysl tomu, co prožívají. Teprve o Velikonocích to všechno začalo. Kristus sice nejspíše žil zajímavý život, ale až jeho smrt tomu dala tak říkajíc grády. Vcelku pochopitelně. Pro křesťany jsou proto Velikonoce nejvíc a já to chápu. Ne že bych jim to tedy úplně záviděl, ale rozhodně jim to přeju.

Ateista je na tom podstatně hůře, protože nemá co slavit. Přitom ale vidí, že se slaví všude kolem, ať už křesťansky, nebo pěkně po pohansku o Velikonočním pondělí. Je jaro, příroda se probouzí a oslava jarní rovnodennosti tady byla spoustu století před křesťanstvím. Přinejhorším se dá přimknout právě k tomu, což si pak ještě může zopakovat o filipojakubské noci. Jenže ateista není pařez. Cítí, že se kolem něj něco děje, jen mu nebylo dáno věřit, že je to skutečné. Ale vidí, jak se chovají ostatní a ví, že pro ně se za tím vším Velikonočním frmolem něco skrývá. Ano, i ateista může být cynik a říct, že jsou to všechno blbosti, ale z mé zkušenosti tak tomu většinou nebývá.

Myslím si, že v největší výhodě je nakonec konzumerista. Divné slovo, nepěkně zní, pohrdlivě. Ale nic ve zlém, ostatně kdo z nás se nezaradoval, že máme letos jeden den volna navíc. Řekl bych, že nejšťastnější nejsou skutečně věřící křesťané, ale právě konzumeristé. Přesněji, konzumerista v každém z nás. V každém koho potěšilo, že v té naší oficiálně nejateističtější evropské zemi máme Velký pátek konečně také státním svátkem. Stejně jako Německo, že ano. Ten den navíc nějak zkonzumujeme, umyjeme okna, poryjeme se v zahrádce nebo budeme s rodinou. Tak jo, všechno v pořádku. Jen si přiznejme, že pro nás Velikonoce jsou něčím konzumním, něčím, co v sobě nemá nic více, než ty dva volné dny přilepené letos k poslednímu březnovému víkendu.

Pro mne budou tyto Velikonoce jako vždy troje. V sobotu půjdu do kostela. Půjdu tam ale možná jen proto, abych si potvrdí, že tam uvnitř to stále ještě není dost silné na to, abych věřil. A taky umyju okna.

Autor: Vítězslav Bican | úterý 22.3.2016 18:06 | karma článku: 9.81 | přečteno: 273x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Osobní

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 4.75 | Přečteno: 216 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 21.25 | Přečteno: 418 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.91 | Přečteno: 291 |

Jiří Kačír

Recenze hry Baldur's Gate 3 a nových pravidel D&D 5E

Baldurs Gate 3 je RPG hra postavená na pravidlech Dungeons & Dragons, konkrétně na jejich nejnovější verzi 5E. Oproti verzím 3.5 a 4.0, které se používaly někdy od roku 2000 až do teď, se ve verzi 5E provedla spousta změn.

17.3.2024 v 13:41 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse

Vlastík Fürst

Dě-da nebo dědek plesnivý

Blíží se jaro a s ním doba, kdy se do ulic vyrojí spousta lehce přioděných slečen a dam. A tak se možná my, co jsme většinově orientovaní, od těch krasavic zase dočkáme nějakého nelichotivého komentáře.

16.3.2024 v 8:30 | Karma článku: 26.76 | Přečteno: 572 | Diskuse
Počet článků 36 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 942

Vítězslav Bican absolvoval Masarykovu univerzitu v oborech filosofie a politologie a Vysokou školu ekonomickou v oboru podniková ekonomika a management. Následně absolvoval také doktorské studium na katedře mikroekonomie VŠE pro obor Ekonomické teorie. Od roku 2007 je výkonným ředitelem jazykové agentury Channel Crossings, kde je jeho hlavní zodpovědností rozvoj společnosti, strategické řízení a finanční management podniku. Od roku 2015 je předsedou Asociace jazykových škol. Volný čas tráví často s běžeckými botami na nohou nebo v horách.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...